Severek içtiğim bu kahvenin özelliklerinden ve faydalarından bahsetikten sonra şiddetle içmenizi tavsiye edeceğim. Tadı damağınızda kalacak bir lezzet. Denemeyen varsa mutlaka denesin!
Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgeleri'nin kırsal kesimlerinde yetişir.Menengiç yörelere göre çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, bıttım farklı isimlerle anılır. Meyveleri ya çerez ya da böreklerde iç malzemesi olarak tüketilir. Ayrıca meyvelerinden kahve, yağından sabun(bıttım sabunu) yapılır.
Menengic kahvesi bu agacın meyvesinden üretilmektedir.Menengiç kahvesi ya da Çedene kahvesi özellikle Elazığ ve çevresinde içilen bir içecek. Önceden belirtmek gerekli ki, kahve adını alsa da, aslında bu kahve yemişinden yapılan bir içecek değil.
Menengic Kavesinin içinde kimyasal madde yoktur %100 doğaldır.
Menengic Kahvesinin Faydaları
Öksürügü Keser
Balgam Söktürür
Nefes Açıcıdır
Nefes Darlığına İyi Gelir
Antiseptik Özelliği vardır
Göğsü Yumuşatır
Solunum Yollarına faydası vardır
Ayak terlemelerini önler
Yaraları tedavi eder
Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur
Ses tellerine iyi gelir
Mide ağrılarını dindirir
Menengiç Kahvesinin Hazırlanışı
Menengic Kahvesi TÜRK KAHVESİ tarzında ağır ateşte pişirildiği gibi , hazır kahve tarzında da kullanılabilir.
Menengic Kahvesini Türk uslu pişirmek için :
Cezveye her fincan için iki çay kaşığı kahve, istege göre şeker ilave edilip kısık ateşte bi iki taşım kaynatılır.
Bir süre bekledikten sonra servis yapılabilir.
Hazır (Instant)Kahve Usulü Hazırlamak için:
Her fincan için bir çay kaşığı kahve, iki çay kaşığı kahve kreması isteğe göre şeker ilave edilip üzerine
kaynar su koyarak karışıtılır. Bu hazırlanış biçimi pişirmeye göre daha kolay ve pratiktir.
Net: 300 gr.
Kaynak:
1- Wikipedia
3- Kahve
7 yorum:
türküsü bile var dimi "çıt çıt çıt çıt çedenede:)"
bıttım sabununu duymuştum ama neyden yapıldığını hiç bilmiyordum :S kahveyi merak ettim, kavanozdaki sıvı birşey gibi görünüyor , öyle mi?
evet canım sıvı ve yoğun kıvama sahip. Gerçekten çok güzel...
bizim buralarda buna çıtırmak derler.çıtır çıtır yeriz :) agızdaki tadı şahanedir.kahvesi muhtemelern öyldır.
Bende duymuştum hatta arkadaşım oğlu için kullandı bronşit olmuştu bundan 12 sene falan önce...
Menengüç kahvesini havanda dövüp bir yemek kaşığı kahveyi 2 yemek kaşığı sızma bal ile karıştırıp yedirmişti ve çocok çok iyi olmuştu...
Böyle kavanozda olması harika...
ben içmiştim bir kez. İş için gittiğimiz Antep'de ikram etmişlerdi. Ama 10 yılı geçti unuttum tadını açıkcası
baba tarafından Urfalıyım biliyor musunuz bilmiyorum.. bizimkiler de içiyorlar ama ben pek sevmemiştim, bir kere tadına bakmıştım..
faydasına diyecek birsey yok ama!;)
Menengiç kahvesi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz:
http://www.kahvecini.com/2010/03/menengic-kahvesi.html
Yorum Gönder