25 Ocak 2010 Pazartesi

Donduran Hava ve Ona Karşı Önlemler



Burada ki soğu şuan kelimelerle ifade etmem imkansız. O kadar kuru, yakıcı bir rüzgarla geliyor ki soğuk, resmen içinize işliyor. Alın bölgenizden adeta sizi vuruyor, sıcağa girdiğinizde başınızda ve gözlerinizde korkunç bir ağrı hissetmenize sebep oluyor.
Daha da acısı bekliyor bizi! önümüzde ki hafta Sibiryadan gelen soğuk hava etkisi tüm yurdu etkisi altına alacakmış. Zaten hava sıcaklığı sıfırın altında seyrediyor. Daha fazlasını düşünemiyorum :( Her halde şu görüntüleri yakında ülkemizdede göreceğiz.



Kaç kat giyindiğimi bir bilseniz! üst üste lahana gibi dolandım:) Fazla giyinmekte zararlı o zaman hiç ısınamayabilirsiniz. Özellikle 2'den fazla çorap giymeyin! Daha fazla çorap ayağınızı sıkarak kan dolaşımını zayıflatıyormuş.Konya gibi soğuk olan bölgelerde, (gerçi şuan her yerde sibirya soğukları mevcut) yüz felcine karşı ağzınızı sürekli oynatın ve atkıyla sarmaya özen gösterin. Şayet bugün atkı haricinde deri eldivenlerimle yüzümü sürekli hareket ettirip, kapatarak yürüdüm.


Asıl mesele ısınma sürecinde yaşanıyor. Eğer çok üşüdüyseniz ilk başta ısınırken uyuşmalar yaşarsınız. Sakın ha direkt olarak ısıya yanaşmayın, oda sıcaklığında üşüyen bölgeyi ovuştururarak ısıtmaya çalışın. Mesela ellerinizi, yüzünüzü daha sonra sobaya, kalorifere tutarak ısının. Uyuşmayla birlikte hissedeceğiniz sızı, size ızdırap verebilir.
                            
Sıcak içecekler içerek vücudunuzu ve içinizi ısıtabilirsiniz. Normal de "çivi çiviyi söker " mantığı ile soğuk havada soğuk içelime gitmeyelim, en azından böyle havalarda! Çünkü idrar yollarında ve böbreklerinde sorun olanlar için tehlike teşkil edebilir. Benim gibi böbreklerinizde sorun var ise mutlaka yün korse giyinmenizi öneririrm. Hem karın bölgeniz hemde böbrekleriniz sıcacık duruyor:)
Bol vitamini almayıda eksik etmemeliyiz. Vücut direncimizi yüksek tutarak hastalıklara karşı kendimizi korumalıyız. İşten çıkıp eve gittiğimizde soğuk havanında etkisiyle üzerimizde bir yorgunluk ve uyuşukluk hissi olacaktır. Bunun içinde en büyük kurtarıcı sıcak ve karabiberli çorba olacaktır.
Aman dikkatli olun! Allahım hepimizi korusun. Dışarıda  kalanlara da sabır versin.

Herkese sağlıklı, sihhatli ve mutlu haftalar diliyorum...


6 yorum:

Stil Direktoru dedi ki...

Resmen tatlım ya az evvel arabaya indim elelrim dondu sözde karları temizlerim dedim ama olmadım 15dk bekledim uyuşma oldu direk kalorifere dayayınca da feci acıdı :(

YETENEK-SİZİN dedi ki...

ay canım kıyamam sana, arabanın karınıda küçük bir fırçayla temizle bir daha elini kullanma!

biyasimadahagirdim dedi ki...

aynı soğuk burda da var, buz buzzz. ben de lahana gibiyim hahaha çok güldüm yaa :)))

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Canım paylaşımın için teşekkürler.Güzel bilgiler vermişsin.Allah dışarda kalanlara bir kolaylık versin inşallah.İstanbul'da çok soğuk.
Sevgiler...

GeCe dedi ki...

çok soğuk gerçekten allah sokaktakilere yardım etsin

YETENEK-SİZİN dedi ki...

amin arkadaşlar... Allah herkese yardım etsin.