11 Şubat 2010 Perşembe

Blog Açmak İstiyorum Ama?

Bilmiyorum diyorsanız; size resimli bir şekilde anlatacağım. Yakın çevremden,arkadaşlarımdan bir çoğu bana özenip blog kurmak istiyorlar. Fakat nasıl yapıcaz bilmiyoruz diye yakınıyorlar. bu yazıyı onlar için hazırladım diyebilirim:) Önce temel bilgilerle başlıycaz!
İlk başta blog ne demek onu açıklayalım.

Blog; hobilerinizi, anılarınızı, yaşamınızı,bilgilerinizi vs.paylaşacağınız sanal bir günlüktür.
Eer blog oluşturmak istiyorsanız öncelikle blogunuzda nelerden bahsedeceğinize karar vermelisiniz ve blogunuza güzel bir isim bulmalısınız. Bu işler tamamsa hemen gmailden bir email adresi alıyoruz(eğer yoksa). E-mail adresinizi blogunuzun ismiyle alırsanız kullanım açısından daha kolay olur.

Gmailden Nasıl Hesap Alırım?
Çok Basit hemen http://www.gmail.com/ adresine tıklıyoruz. Aşağıda okun işaret ettiği hesap oluştur düğmesine tıklıyoruz. Karşımıza gelen pencerede ki adımları dolduruyoruz ve hesabımızı açmış oluyoruz.


Hesap işlemi tamam şimdi geldi blog oluşturmaya. Onun içinde http://www.blogger.com/  adresine gidiyoruz.

Gördüğünüz gibi kocaman turuncuyla yazılmış "BLOG OLUŞTURUN" yazısı mevcut. Hemen onada bir tık yapıyoruz. Sonra karşımıza 3 adımdan oluşan bir sayfa geliyor. Aynen e-mail adresi alır gibi dolduryoruz. Zaten doldurulacak her kutucuğun altında açıklaması mevcut. Blogumuzun ismini,şeklini bu sayfada belirliyoruz. Şekli önemli değil fakat blogunuza isim koyarken dikkatli olun keza bir daha değiştiremiyorsunuz:)

Evet... Karşımıza bomboşşş bir blog sayfası oluşturulmuş halde gelliyor. Artık bunu doldurmak, renklendirmek sizin elinizde.


Blogumuzun header adı verilen bir başlığı, yazı yazma alanı ve lazım olan her ıvır zıvırı eklediğiniz gadget kısmı var. Hepsini sırasyıla açıklayacağım acele yok:)

blogumuzun üst kısmında Ara - İzle - Paylaş - Kötüye Kullanım Bildir - Sonraki Blog  ve Yeni Kayıt - Özelleştir - Çıkış linkleri yer almakta.
Yeni Kayıt ile başlayalım:

Karşımıza boş bir sayfa açılıyor. Eğer biraz word kullanmayı biliyorsanız herşey çok basit. Ekipmanlarını tanıyalım.
Başlık yazımıza vereceğimiz isimdir.
Yazı yazma alanına, yazmak istediğimiz herşeyi yazıyoruz. Düzenlemede kullandığımız butonların açıklaması aşağıda mevcut zaten üstlerine mouseyi yaklaştırınca ne olduğunu söylüyor size!

Yazımızı bitirdikten sonra "KAYDI YAYINLA" dediğimiz an yazımız blogumuzda görüntüleniyor.
Eğer ki yazınızı farklı bir tarihte yayınlamak istiyor isek; KAYIT SEÇENEKLERİ'ne tıklıyoruz. Açılan pencerede Zamanlama kısmına yayınlayacağımız saat ve tarihi giriyoruz.(Çoğu zaman sıkıntı yaşansada bloggerın böyle bir özelliği var)

Yazımızı yazdık ama bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Hemen KAYIT DÜZENLEYE tıklıyoruz. bu ekranda düzenleme,silme işlemlerini hallediyoruz.


Herşey tamam ama ben blogumu düzenlemek istiyorum diyorsanız.YERLEŞİM'e tıklıyoruz.

Herkesin şablonu farklı olduğu için yerleşim öğeleride farklı yerlde yer alacaktır. Resimdekiyle uyumlu olmasını beklemeyin. Gadget ekleden blogumuza farklı ve kullanışlı kutucuklar ekleyebiliriz. Örneğin; izleyici, hakkımda, arşiv gibi bölümler birer gadgettir.

Şablon Değiştirmek Yada Oluşturmak İçin:

                        

Yerleşimden ŞABLON SEÇ'e tıklıyoruz. Bloggerın kendi şablonlarını kullanabilirsiniz eğer bunlarla ilgili bir düzenleme yapmak istiyorsanız sevgili Ge-CE'nin bu konuda çok güzel anlatımları var. Hazır şablonlarda bulmanız mümkün. Bunun için şöyle bir link vereyim size.
Haricen bir şablon eklemek içinse; YERLEŞİM/HTML'yi DÜZENLE kısmına tıklayıp, Şablonu Yedekle/Geri Yükleye indirdiğimiz dosyayı yükleyip,düzenliyoruz.
Diğer sekmelerle ilgili anlatım yapmıyorum şuan.. Eğer ihtiyaç olursa ilerleyen günlerde onunlada ilgili bir yazı hazırlayabilirim.

17 yorum:

icimdeki yolculuk dedi ki...

sen bana şu ok işaretini nasıl yaptıgını anlatırmısın??

YETENEK-SİZİN dedi ki...

canım onu ben paintte çizdim ve ekledi. ok için bir çok alteernatif var ama en kolayı bu. yada şu(www.picnik.com) linkten resmi ekledikten sonra Create kısmının stickerlarının arasındada farklı ok ve geometrik şekiller mevcut.

Unknown dedi ki...

Harikasın Yetenek sizin yalın ve sade anlatımın sayesinde bir çok yeni arkadaşlar aramıza katılır kesinlikle ellerine sağlık canım.

Güzellikler seninle olsun. Sevgiyle kal...

Adsız dedi ki...

keşke daha önce tanışmış olsaymışız.bende hiç bir şey bilmeden blogu yapmaya calıştımhala da yapamadıgım okadar cok şey varki,şimdi mesala sayac ekleyim derken 2 virüsüm oldu bilgisayarı kilitliyor.cok güzel anlatmışınız.elinize,gönlünüze,aklınıza saglık,birde yan tarafa ekleme yapamıyorum,okudugum arkadaşları,neyse sabır ögrenirim inş.sevgiyle mutlu kalın

YETENEK-SİZİN dedi ki...

virüs blogundamı yayılıyor yoksa bilgisayarındamı? Bilgisayarındaysa virüs programı ile kurtarabilirsin. Gelelim diğer soruya. İzlediğiniz kişileri sayfanızda takip etmek istiyorsanız. Yerleşim/Sayfa Ögeleri kısmına tıklıyoruz. Bir gadget ekliyoruz. Ekleyeceğimiz Gadget Blog Listesi olmalı! Blog Listesini ekledikten sonra Yapılandırmaya geliyoruz. Yapılandır kısmında Başlığa Görünecek ismi, Sıraladan Nasıl görünmesini istiyorsanız onu, Göster kaç adet blog gösterileceğini seçiyorsanız. bu ayarları kafanıza göre yapabilirsiniz. En son olarak LİSTEYE EKLE kısmına tıklıyoruz ve yeniden karşımıza pencereaçılıyor. Bu penceren izlediğim bloglar seçeneği tıklayıp sayfaya aktarım yapmasını bekliyoruz. Kaydet dedikten sonra bakıyoruz ki eklenmiş:)
Eğer anlatımım kötü olduysa resimlide anlatabilirim.

Adsız dedi ki...

malesef ki virüs bilgisayarda,2 tane program var ama kesinlikle silinmiyor,eşim 2 gündür temizlemeye calışıyor ama olmadıki,programamız cok güclüymüş ama ben anlamadıgım için bilemedim.eşim blogum oldugunu bilmiyor,googuldan sayac yüklemeye calışırken oldu.pes bana,bakalım senin yazdıklarını cok dikkatli okuyacagım şimdi başım cok agrıdıgı için anlamamış gibiyim.ama yarın ugraşacagım.yardımın için teşekkür ederim canım.sevgiyle mutlu kal.

Adsız dedi ki...

ah canım ben aptalca ugraşırken yaptım.cok teşekkür ederim,sen gercek bir yetenek kızsın.bilenle bilmeyen bir olurmu sözü senin için kücük bir hediye benden.sevgiyle cok mutlu kal,sen benicok mutlu ettin.resimlere gerek kalmadı.teşekkürler

YETENEK-SİZİN dedi ki...

geçmiş olsun diyelim ozmn:) her daim çekinmeden istediğinizi sorabilirsiniz. Hemşerime yardımcı olmuycamda kime olucam;) sevgiler

Adsız dedi ki...

blogum google arama motorunda görünmüyor bunun için ne yapmalıyım

YETENEK-SİZİN dedi ki...

Özelleştir/Ayarlar/Temel sayafasında blogunuz arama motorlarında görünsünmü seçeneği var onu "evet" yaparsanız görüncektir.

icimdeki yolculuk dedi ki...

anam paint beni aklıma gelmedi hiç:)) sağol şekerim

fiamma dedi ki...

Blog açarken ben de cok zorlanmıştım kücükgüneşim ne guzel bilgiler bunlar...

AnnelikOkulum dedi ki...

keşke blogumu açmadan önce görseydim sizi zok zorlanmıştım .Yenilere çok açıklayuıcı şekilde yazmışsınız ellerinize sağlık.Ben de takipteyim.Bilmediklerimi öğrenmek adına.sevgiler

antigizemli dedi ki...

çok teşekkürler çok açıklayıcı bir yazı olmuş ben faydalandın eminim herkese faydası olacak

antigizemli dedi ki...

çok güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş eline sağlık

Adsız dedi ki...

topluluk blog nasıl açabilirim ?

Nuunu dedi ki...

Teşşekürler sayenizde bende açtımm :))