13 Haziran 2011 Pazartesi

Tek Çekimde Komisyon Yok-muş!

Muhakak bilenleriniz vardır ama ben bilmeyenleri bilgilendirmek adına başıma gelen bir olayı anlatmak istiyorum.

 Geçen perşembe bir kuyumcudan hediyelik altın almak istedik. Altının tutarı 400 tl idi, önce biz taksit yapılmasını rica ettik ama yapamayacaklarını ancak tek çekim yapabileceklerini ifade ettiler. 400 tlyi çekerken +25 de komisyon ücreti ilave ettiler. Birazda tanıdık olduğu için mecburen alıp çıktık. Daha sonra başka bir tanıdık kuyumcuya girdik. Altının bedelinden 80 lira fazla alındığını öğrendik ve hemen hemen bütün kuyumcuların 12 taksite kadar komisyonsuz taksit yaptığını öğrendik. Dolayısıyla aradan 5 dakika geçmeden diğer tarafa iadeye gittik ama bankalarla görüşmemize rağmen bir türlü karta iadeyi yapamadık yada kuyumcunun katakullesine geldik.Kuyumcu ertesi gün nakit ödeyeceğini söyledi. Çıktık paşa paşa evimize geldik. Bugüne kadar henüz ödemeyi alamadık! Bugün akşam alabilme umudundayım ama benim asıl takıldığım tek çekimde komisyon farkı alınmasıydı.

Sonra dayıma bu olayı anlatırken bi öğrendim ki; tek çekimlerde hiç bir zaman komisyon alınmıyormuş! iyice şoka girdim. Çünkü; böyle bir uygulamadan haberdar değildim resmen cahillliğime geldi. Netten kısa bir araştırma yaptım ve suç olduğunu öğrendim. Lütfen aşağıdaki metni okuyun ve dikkatli olun... Ayrıca Tüketici Derneğinin bilgilendirmelerine de göz atmanızı öneririm. en azından benim gibi geç kalmayın.

Sakarya Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Raportörü Hüseyin Çiçek, bazı mağazalar ve kuyumcuların kredi kartı tek çekimlerinden haksız yere komisyon ücreti aldıklarını söyledi. Çiçek, kredi kartı tek çekimlerinde komisyon ücreti ödeyen kişilerin Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmalarını istedi.

Seminerde kredi kartı kullanımına da dikkat çeken Çiçek, bazı mağazalarda ve özellikle kuyumcuların uygulamış oldukları, kredi kartı tek çekimlerinde komisyon ücretinin alınmasının haksız ve mesnetsiz olduğunu dile getirdi.Bu durumla karşılaşan tüketicilerin, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne başvurabileceklerini kaydeden Çiçek, şunları söyledi; “Etiket ve kasa fiyatı arasındaki farkta, tüketici lehine olan fiyat uygulanır. Özellikle büyük marketlerde kasa ve etiket fiyatı arasında farklar oluşuyor.Bu yüzden satış sonrasında, alınan fişlerin kontrol edilmesi gerekiyor. Kasa ve etiket fiyatında bir farklılık var ise en düşük fiyatın geçerlidir.”

10 yorum:

fiamma dedi ki...

Kredi kartlarını bu kadar yaygınlaşmadığı ilk dönemlerde kuyum nakit işlevi gördüğünden komisyon vardı Yetenek-sizinciğim ama şimdi bu uygulama yok, ayıp etmiş tanıdık işi yapmış size. halen de geç kalmış sayılmazsın kartında giriş ve çıkış işlemi görünecek, hangi post makinasından geçirdiyse o bankanın müşterisidir en azından bankanın kredi kartlarına uyarı mahiyetinde başvurabilirsin:) geçmiş olsun.

cicibebe dedi ki...

bankalar karta iadeyi her türlü yaparlar cnm, ben yıllarca çeşitli büyük magazalarda muhasebe ve kasa bölümlerinde çalıştım ve karta iade işlemleri çokça yaşandı.. hakkını her şekilde aramalı paranı almalısın!

cicibebe dedi ki...

bankalar karta iadeyi her türlü yaparlar cnm, ben yıllarca çeşitli büyük magazalarda muhasebe ve kasa bölümlerinde çalıştım ve karta iade işlemleri çokça yaşandı.. hakkını her şekilde aramalı paranı almalısın!

caferengigül dedi ki...

Hepimiz birer tüketiciyiz, ancak haklarımız konusunda bilgimiz yok.Bunu fırsat bilen uyanık esnafsa malesef çok.Umarım iade işleminiz bir an önce olur.Ve o esnaf da müşterisinden olur.Sevgiler.

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

kuyumcu kıtlı varmı sanıyordu bu kişi sonra yüzünüze nasıl baktı merak ettim. offf yaa bu Ülkede herşeyin çivisi çıktı:((
hakkını ara canım sessizliğin getirdiği işler bunlar. öpüyorum

seyabb dedi ki...

Üzüldüm yorulmanıza ama sayenizde bilgilendik.Bende tanıdıklardan çok darbe yedim.Şimdi elimden geldiğinde tanıdıkla iş yapmıyorum.1 liralık bir kozmetk yada takı olsa bile.....

Yeşim dedi ki...

Neler gelmiş başınıza canım benim geçmiş olsun. İnşallah alabilirsin paranı geri.

Stil Direktoru dedi ki...

Bu telde anlattığın olay demek adiler ya iyi ki yazdın balım çok geçmiş olsun olan mala olsun

suhuba dedi ki...

Ben bu yüzden tanıdıkla iş yaptan hep kaçarım. Yabancı olsun diye ararım. Yabancı hadi neyse denir ama tanıdık yapınca avazım çıktığı kadar bağırmak istiyorum. :) Bu arada öğrendiğimiz çok iyi oldu. Keşke olmasaydı çooook sinir bozucu

Adsız dedi ki...

bende 2 aydır ne zaman gitsem aynı uygulamaya maruz kalıyorum.. ne kadar ayıp, koskoca kuyumcu bile 2-3 liraya tenezzül ediyorsa, vay haline diyecek lafım yok.. bu aradaa belirteyim, çeyrek altında %3 gibi bir oranda komisyon ödedim, her seferinde :((((( herkes dolandırıcı olmuş ne diyelim, bunu yazdığınız ve benim gibi bu konuda bilgisi olmayanları bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyorum size..