3 Aralık 2011 Cumartesi

Termiye / Acıbakla ve Faydaları

Bir önceki postumda Konya'ya has olan termiyeden bahsetmiştim. İşte zatıhalleri; 


Minik minik, sarı ve kabuklu olan bu yiyeceği yıkayıp yemeden önce tuzluyoruz sonra çekirdek gibi tüketiyoruz. Salatası filanda yapılıyormuş ama kabuklarının pratik soyulma yöntemini bilmediğimden akşamları meyve ile birlikte tüketiyorum. Çekirdek gibi bağımlılık yapan ve bırakılmayan bir yapısı var, çok yediyseniz ıslak olduğu için parmaklarınız buruşabilir☺ Bir o kadarda besleyici olan bu yiyeceğin faydalarını da aşağıda yazdım.
NOT: Ekşi ve Uludağ sözlükte de entryleri bulunmaktadır...

◘◘◘
Baklagillerden; otsu bir bitkidir. Acı taneleri kullanılır. Ayrıca Acıbakla yada Yahudi Baklası olarak ta bilinir.
Faydası: Besleyicidir. İdrar söktürür ve idrar yollarını temizler. Böbrek ve mesane iltihabını giderir. Tıkanıklık çözücüdür. Böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine yardımcı olur. Bağırsak sancılarını giderir. Baş ağrılarını dindirir.
Ur ve yaraları tedavi edicidir. Romatizma, lumbago ve siyatik ağrılarını keser. Albümin miktarını düşürür. Vücutta biriken tuzu atar. Kaynak

11 yorum:

Elifin Terazisi dedi ki...

Tadını çok merak ettim.

♥pemb€sinti♥ dedi ki...

Banada yedir bundan :) meraklandımmm ım ımm

mandalincikmazi dedi ki...

Geçen gün pazarda görmüştüm mısır tanelerine benziyor
bir kere çocukken yemiştim tadını hatırlamıyorum şimdi :((
Denemeliyim.....

moda_kesh dedi ki...

:))ben de hiç tadına bakmadım

fiamma dedi ki...

Hiç görmedim. Bu haliyle mi satılıyor sadece yıkayıp yiyiyorsun yoksa kabuklu birşey mi geceden ıslatıyor musun bu hale gelebilmesi için )) Hadi bakalım termiye dedin, dediğine pişman olmadan çık işin içinden:))

caferengigül dedi ki...

Anılarım canlandı.Ne büyük keyifti Konya da akşam misafirleriyle toplaşıp yemek.

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

bende de kurusu var canım küçük oğluma üniversitede okurken ev arkadaşının annesi aldırıp ilaç niyetine hazırlamış basur kanaması vardı Dr.a gidecekti ben hazırlayayım ye sonra geçmezse gidersin demiş. birkaç tanesini haşlayıp bir bardak suyunu içip o taneleri yemiş bir kez de bana hazırlattı evde oldukça uzun bir zamandır sıkıntı çekmiyor artık.

ben Antalya ya gittiğimde yedim bu haşlanmıştan biraz farklı geldi ama sevdim.

Urfa Tutkunu dedi ki...

Gerçekten de termiyeyi biz Konyalılar'dan başka bileni görmedim şimdiye kadar. Bayılırım. Rahmetli büyükbabam da çok severdi. Sürekli yerdik onunla =) Biz yemeden önce bir süre suya ıslatıyoruz. Böylece hem kolay soyuluyor hem de acısı çıkıyor. Bu kadar faydası olduğunu da bilmiyordum itiraf edeyim. Bilgilendirdiğin için sağol.

Yeşim dedi ki...

Mısıra benziyor :) ne kadar da faydalıymış tadını merak ettim kuzum her mevsim var mı yoksa sadece kış aylarında mı çıkıyo?

Unknown dedi ki...

selam ben metin,
şu anda termiye yiyorum,konya kuluda bir markette rastladım,satın aldım ,kilo 2,20 tl (30kasım 2013)
evde soguk ortada 1 hafta dayanır dediler ,kabugunu çıkarak ve tuzla batıraak yiyin daha lezeetli olur dediler ,akılda kalıcı bir lezzeti yok ama oldukça fazla şeyler için yararı var diye okudum ...selamlar

vahide dedi ki...

romotoit artrit hastasıyım hiç bir çare bulamadım eklemlerimdeki rahatsızlıktan artık yürüyemez haldeydim sancılara dayanılacak gibi değildi tüm eklemlerim ayrı sancıyordu üç haftadır termiyenin kurusunu hap gibi gece yatmadan içiyorum yürüyorum ve tüm eklemlerimin çok rahat hareket ettiğini o yorucu yorgunluktan kurtulduğunu kendimi dinç ve daha iyi olduğumu gözlemledim çok değişik tedaviler aldım tıp ve bitkisel ama termiye kadar bana fayda veremediler

termiyenin araştırılmasını isterdim ama henüz hakkında fazla bir bilgiye ulaşamadım