5 Nisan 2013 Cuma

Migren!


Aylardır sürüp duran, 1 gün ağrımasa ertesi gün kendini gösteren baş ağrılarımın ardı arkası kesilmeyince doktorun kapısına dayandım. Öyle sürekli doktora gideyim, ilaç içeyim demem. Hatta ağrılarıma katlanabildiğimce katlanırım, son çare olarak ilaç içerim. Genelde "uyursam geçer" mantığını güderim.

Yaklaşık 2 ay katlandım ama gelin bir de bana sorun. İşyerinden eve kendimi zor atıp hemen yatakla buluşuyor, kafama, gözüme ne buldumsa sarıyordum. Sonunda iyice halsizleşip, elden ayaktan düşünce gittim doktora. Mr, tahlil vs. sonuçlarım temiz çıkınca migren teşhisi konuldu. Akabinde yutmaktan hoşlanmadığım bir dizi ilaç...
İlaçlardan karelerde yer alamayan biri yan etki yapınca, yerine 4 ilaç geldi. Normalde sadece Relpax ve o ilacı içecektim. Doktor benim korkunç ağrılarımı ve halsizliğimi kesmek için vitaminden-ağrı kesiciye, antidepresana kadar her şeyi yazdı sağolsun :)
Günlük olarak antidepresan(Prozac) ve Benexol'ü içiyorum. Az ağrımda Aspirin plus C' den 1 tane, orta şiddetli ağrılarımda avmigrandan çok şiddetli ağrılarımda ise relpax'tan 1 tane olmak üzere içiyorum. Ama şu Relpax nasıl bişeyse anlamadım resmen yatağa yapıştırıyor, kolunu kaldıramıyorsun.

Ağrım olmadığında dünyanın en mutlu insanı ben oluyorum.ağrının akabinden savaştan çıkmışcasına yorgun, bitkin ve halsiz oluyorum. Başta tüm hastalar olmak üzere migren hastalarına da Allah şifa ve sabır versin.

İtiraf:   "Ben migren hastasıyım" diyenlerin baş ağrısını bu kadar büyütebildiklerine akıl erdiremeyen ben, sizi çok ama çok iyi anlıyorum!


13 yorum:

Selcen dedi ki...

geçmiş olsun. migren için botox tedavisi yapıyorlar ben onu düşünüyorum her atakta. İlaç kullanmıyorum. topomax diye bir ilaç kullanmıştım bundan 5 yıl önce nasıl uyuturdu. Hamilelikle hepten bıraktım. çözümü ağrının başlayacağını hissettiğim an majezik içmekle buluyorum. ama başladıktan sonra içmek kar etmiyor. bi de mide bulantısı yok mu ağrıyla gelen. Ayda 3 günüm bu şekilde heba olup gidiyor :(((

YETENEK-SİZİN dedi ki...

Selcen: Size de geçmiş olsun.. Çeşitli tedavi yöntemi sunuyorlar ama kesin sonuç olacağını düşünmüyorum. O mide bulantısı beni de mahvediyor ayağa kalkmadan rennie çiğniyorum :)
Benimkini bahar tetikliyormuş sanırım bahar geçince iyi olacağım (umut dünyası)

Cici Dükkan dedi ki...

Çok geçmiş olsun diycem ama lafın gelişi, geçmiyor bu meret..

çok genç yaşta tanıştım migrenle, 2000 yılında sürekli ilaç kullanmaya başladım, 2 yıl önce kendi isteğimle bıraktım. Yani 10 yıl o resimdeki ilaçların envai çeşidini kullandım. Ağrılarım bitti mi hayır, migreni kontrol altına almak için en önemli şey yeme içme uyku düzeni ve stressiz direk ışık ve gürültüye maruz kalınmayacak bir yaşam tarzı oluşturmak. yoksa nekadar ilaç kullanırsan kullan migren her an heryerden çıkabilir, başının üstündeki yerini alır.
Ben anlayacağınız ilaçların faydasından çok zararını gördüm yıllardır, ve sonunda alternatif tıp ve yaşam tarzı değişikliği ile migrenden tamamen kurtulmadım ama kontrol altına aldım, şimdi ne zaman migreni davet eden birşey yapsam, -ki biliyorum artık nelerden olduğunu- hazırlıyorum kendimi ağrıya :))
Mümkünse o ilaçlardan uzak durarak, özellikle prozac'tan ağrılarınızı kontrol etmeye çalışın. Zamanla öğreneceksiniz migrenle yaşamayı...
Ağrısız günler diliyorum size de..:)

minihobi dedi ki...

çook geçmiş olsun, ben de çektim başağrısı senelerce şimdi geçti şükür, bende de migren ve gerilim tipi ağrı vardı 2 sene antidepresan kullandım sonra da hamile kalınca geçti gitti... (kafadaki kaslar gerilince onları gevşetmeden ağrı geçmez o kasları da ancak antidepresanlar gevşetir demişti dr.) ilaçlar konusunda canınızı sıkmayın her ilaç herkeste aynı etkiyi yapmaz, geçeceğine olan inanç çok önemli ilaçlara inanmazsanız etki yapmazlar, ağrıyı kontrol etme olayına tamamamen katılıyorum, yorgunluk,açlık,uykusuzluk üçlüsünün yarattığı ağrıyı dindirmek mümkün olmuyor üçünü bir araya getirmemeye çalışın, tek tek daha iyiler:) ağrıyı düşününce de eksik olmuyor, birkeresinde takmıştım kafayı geçmiyor diye 3 ay geçmemişti, ilacı ağrıyı hissedince almakta daha iyi ortalarda alınca pek faydalı olmuyor. Yiyeceklere ve özel günlere de dikkat o günlerde migren tetikleniyor çünkü 4-5 gün öncesi falan önlem almak lazım hissedince. Tekrar geçmiş olsun çeken bilir demişler çoook iyi anlıyorum....

Atolyekedi dedi ki...

Çokgeçmiş olsun. Bende de var. Keşkebu şekilde anlamasaydın :(

Unknown dedi ki...

Ataklarin sık olmasi migreni bir ara her hafta sonu yasayan biri olarak cidden ürküttü beni büyük gecmis olsun.

Adsız dedi ki...

Baş ağrısı sorununu on sene önce iş hayatımla beraber yaşamaya başlamıştım.agzıma acı su geliyordu,başım,alnım,gözlerim özellikle damaklarım korkunc agrıyordu.ışık ses ve kokuya karsı kesinlikle dayanılmaz oluyordu.genelde akşama dogru oldugu icin kendimi odaya kapatıyordum.kusuyordum.uyuyup dinlenince ertesi gün geciyordu.özel doktor ve hastanelere gittim.antidepresan verdiler (tamamlayıcı imiş) hic kullanmadım.agrıyı hissettigim anda mide bulantısı icin Motillium yazdılar,kullandım.yarım saat sonra apranax/majezik. agrı gecmezse yarım saat sonra Relpax kullandım.gercekten zamanını yakalarsan işe yarıyor.ama farketmezsen ya da ani ve siddetli olursa önleyemiyosun ilacla.10 sene sonra yaşadıklarıma bakarak,gercekten stressiz,yorulmadıgın,lodos rüzgarı olmayan,düzenli uyku ve yemek yedigin bir hayat olacak,spor yapacaksın,vücudun hareketli olacak kan dolasımı olacak.kesinlikle her türlü dış etkiden kendini koruyacaksın.Regl dönemine yakın ve biterken cok dikkatli olacaksın,yüksek efor isteyen aktivitelerden uzak duracaksın.o zamanlarda daha sık yaşıyorum.bunları yapsan da nirvanaya ulaşamıyorsun cünkü genetik faktörler var.mesela benim halamda yaşadıklarımı yaşamış taaa ki menapoza girene kadar :p ben artık kritik anlar dışında ilac kullanmıyorum.kendimi korumaya dikkat ediyorum.en azından ayda birka kez yasamak yerine birkac ayda bir yasıyorum.midemden yemyesil asitli su gelene kadar kustuktan sonra ictigim nane limon mideme iyi geliyor.en büyük sorun evin dışında bu kusma nöbetlerini yasamak.zaten basını kaldıramadgn gibi insanların icinde kusmak cok kötü.dolayısı ile ben bunları yasadım paylaşmak istedim. keske yasadıgımız BAS AGRISI ilk akla geldigi gibi agrı kesici ile yarım saate gecen türden olsaydı :(

Cocukla Cocuk dedi ki...

Çok çok geçmiş olsun. Migren için ilaçlardan çok doğal yöntemlerin etkili olduğunu biliyorum yakınlarımdan
Ay Ser in yorumlarına katılıyorum bu anlamda ilaçları bırakmaya çalış mümkün olduğunca

caferengigül dedi ki...

Çok geçmiş olsun.İnsanı yaşamaktan vazgeçirecek kadar ağır bir hastalık migren.Bilen bilir.Bilmeyene ise anlatmak güçtür.Migrenli günlerim hayatımın kayıp günleri benim için.İlaçları ise çok ağır ve çok da tedavi edici değil.
İnsan zamanla öğreniyor migrenle yaşamayı ve ondan kaçabilmeyi.Bazı gıdalar tetikliyor örneğin.Ama kişiden kişiye farklılık gösteriyor.Kendini anlaman gerek.Alternatif tıp bence en güzeli ve tabiki hayata pozitif bakabilmek.Umarım geldiği gibi gider.Geçmiş olsun.

YETENEK-SİZİN dedi ki...

Ay Ser : Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ediyorum aslında bende ilaçlardan zarar göreceğimi düşünüyorum. Sadece kendimi stresten uzak tutmaya çalışıyorum o kadar!
minihobi : Sizede geçmiş olsun ;) Benimkini yiyecek olarak çikolata tetikliyor ona da veda edemiyorum, baş ağrısı pahasına yemeye devam:)

AtolyeKedi: Sağ ol canım sana da geçmiş olsun..

Fatos özgür : Bu ağrıların günahlarıma kefaret olacağını düşünerek kendimi tutuyorum.

kaslihan : Ne güzel özetlemişsiniz her şeyi ağzınıza sağlık. Ne illet bişeymiş diyorum bende her atak sonunda. Kusma nöbetine girmemeye özen gösteriyorum boynumdan ağrı başladığı zaman hemen ağrı kesici alıyorum. 2 ay önce baş ağrın için ilaç iç deseler uyurum geçer derdim ama artık uyumakta geçirmiyor:(

Cocukla Cocuk : Evet ilaçların yapıcı etkisi kadar yıkıcı etkisi de olduğunu unutmamak lazım..

caferengigül : çok teşekkür ederim. Kesinlikle pozitif olmanın çok büyük katkısı var. Ne diyelim migrensiz günler bizimde olsun..

Unknown dedi ki...

Merhaba;
20 yıldır bu illeti çekiyor ve sizi çok iyi anlıyorum.
Aynen sizi tedavi bana da verildi, sadece benexol yoktu içinde. Onu da ekleyeyim bari:)))

Sevgiler

Görkem dedi ki...

Merhaba,

Sayfanıza migren ile ilgili araştırma yaparken ulaştım oldukça da ilgili okudum tüm yazıları. Malesef ben de 2 yıldır migren ile mücadele ediyorum.

İş hayatındaki stres, özel hayatla iş hayatı dengede tutma mücadelesi, 2 yaşında bir çocuğum var onun tüm taleplerini karşılayabilme uğraşım beni oldukça yordu. Sonunda migren hastası oldum. Tabi migren olduğumu kalbullenmem 1 yılımı aldı çünkü inanamadım. Hep KBB doktoralarına sinüzit olduğu söylerek gittim inatla migren dediler. Hayır dedim gergin bir insan değilim olamaz yanlış teşhis dedim. Sinüziti görmek için beyin emarı çektirdim fakat hiçbir iltihaba rastlanmadı. Şok oldum! Farkettim ki kendim değil belki ama hayatım çok gergin ve yorucuydu aslında. Ve ben kronik migren hastasıydım.

Hey ay en az 4 kere min 3 gün süren ağrılarım oluyor apranax, majezik hiçbir şey fayda etmiyor. Relpax ağrı başlangıcında kesınlıkle faydalı ama nasıl kuvvetli bir ilaçsa içtiğiniz bir anda vücut kendını bırakıyor. Uyumak istiyorsunuz, hiçbir işe odaklanamıyorsunuz, her kasınız ağrıyor karıncalanıyor boynunuz ama sonunda neyseki ağrı geçiyor.İlacı almazsam serum taktıracak kadar baş ağrısı çekiyorum. Birçok kez sadece ağrı geçsin artık diye işten çıkıp acile gidip serum taktırdığımı bilirim.

Migrenle ilgili yaptığım tüm araştırmalar, kitaplar ve doktor yorumları sonucunda farkettim ki bu hastalık sadece ama sadece düzenli hayat oluşturarak geçecek.

Dikkat ederseniz tüm migren hastaları bayan ve 25-40 yaş arası çoğunlukta. Bayanların hayatı çok stresli yapı olarak da erkeklere göre hassasız duygusalız, kültürel olarak üzerimizde çok görev var. Para kazanmak, anne olmak, eve bakmak, ev erzağını kontrol etmek, alışverişini yapmak, her gün ne yenileceğini düşünmek, yemek yapmak, çamaşırları düzenli yıkamak, ütü yapmak, çocuğunuzu eğitmek ilgilenmek, eşinize zaman ayırmak. Bunların hepsi sizden beklenen sorumluluklar küçük gibi görünebilir okuyunca ama inanın birini yapmayın nasıl işler ters gidiyor bilirsiniz.

Sizlere ve kendime tavsiyem hayatınızı mükemmel programlayın. Mükemmel olmaya çalışmayın ama düzenli mükemmel kuralları olan bir hayat kurun. Spor saatleriniz günleriniz olsun, gece 22:00 da yatıp min 8 saat uyku alın, iş yerinizde sadece kendinize kimsenin farketmediği bir yarım saat ayırın kafanız boşalsın,ne kadar yoğun olsanızda yemeği düzenli yiyin (yoğurt gibi sizi rahatlatacak yiyecekleri hergün almaya özen gösterin). Bence bunları yaparsak vücudumuz dinlenecek yorgunum gerginim sinyalinden vazgeçecektir.

Hayat zor, migren ve depresyon çağın hastalığı oldu. Sadece rahatlamaya ihtiyacımız var..

Tüm migren arkadaşlarıma sabırla yazımı okudukları için teşekkürler.. :)

YETENEK-SİZİN dedi ki...

Görkem: Çok geçmiş olsun, gerçekten mücadelesi sinir bozucu bi hastalık. Hacamat yaptırmanı tavsiye ederim biraz hafifletiyor..