1 Temmuz 2015 Çarşamba

Aliexpress.com' a Nasıl Üye Olurum ve Alışveriş Yaparım???

Herkesin korktuğu ama uygun fiyatları yüzünden alışveriş yapmayada çok can attığı Çin menşeili sitelerden birinden daha bahdeceğim. Hiç şüphesiz tıklanma rekorları kıran Aliexpress.com

Daha önce hiç alışveriş yapmayanların en büyük endişesi kart bilgilerinin çalınması yada ürünün gelmemesi oluyor. Fakat karşınızda ki site dünya çapında satış yapıyor ve oldukça güvenli.
İlla ki kart bilgilerinizi siteye girmek istemiyorsanız Paypal ile ödeme yapabilirsiniz yada sanal kredi kartı kullanabilirsiniz. Bunlar için detaylı araştırmayı google amcadan yapabilirsiniz.
Unutmadan şunuda söyleyeyim bu siteden hem toptan hemde perakende alışveriş yapabilirsiniz.

Şimdi, önce size nasıl üye olacağınızı, ardından nasıl alışveriş yapacağınızı dilimin döndüğünce anlatacağım. Aklınıza takılan sorulara yazı içerisinde cevap vereceğimi düşünüyorum.

Hadi başlayalım:

1. Öncelikle www.aliexpress.com sitesine giriş yapıyoruz. Eğer dil konusunda sıkıntı çekiyorsanız sol üst köşeden Tr diline çeviri yapmanızı sağlayacak adımı seçiyoruz ve kaydediyoruz (Save).Böylelikle tüm site yarım yamalakta olsa Türkçe' ye çevirlmiş oluyor.

2. Yine sol üstte Kayıt Ol yada / Join seçeneğine tıklayarak kayıt olma aşamasının startını vermiş oluyoruz. Karşınıza mail adresi ve doğrulama kodu gireceğiniz bir pencere açılacak. Bilgileri girdikten sonra Next' e tıklayarak diğer adıma geçiyoruz.
3. 2. Adımda mail adresinizi doğrulamanızı isteyecek. " Check Email Now" butonuna bastığınızda sizi mail adresinize yönlendirecek.

4. Mail adrsine giriş yaptığınızda aşağıda ki gibi bir mail geldiğini göreceksiniz. Mailde ki " Continue" butonuna tıklayıp, tekrar aliexpress' e dönüyoruz.

6. Hesabımızı doğruladıktan sonra karşımıza şifre ve ad/soyad bilgilerini tanımlama adımı gelecek. Şifre 6-20 karakter arasında harf, rakam ve sembollerden oluşabilir.
 7. Artık bir hesabınız var. Şimdi Sağ üstte isminiz çıktı. Oradan Benim Aliexpresim / My Aliexpress' e girerek adres tanımlaması yapabiliriz. My Aliexpresse yani Benim Aliexpresse girdikten sonra soldan Teslimat Adresini tıklayarak tanımlama işlemini gerçekleştirebiliriz.
Yukarıda gördüğünüz tüm alanları eksiksiz olarak doldurun ve onaylayın.

Hesap açma ve adres tanımlama işlemi bu kadar. Şimdi alışveriş olayına bakalım.

1. Sitenin ortasında yer alan arama çubuğuna almak istediğiniz ürünün adını yazın, ingilizce olarak arama yapmanızı öneririm. Çünkü çeviride google translate kullandığı için istediğinizin dışında herşeyi listeleyebiliyor. O yüzden güzelce ingilizce kelimelerle aramanızı yapın. Aramanızı yaptıktan sonra oklarla işartlediğim kısımları seçin. Toptan satışta olduğu için birden fazla ürün almak istemiyorsanız  adet bazında satışı yani "1 Piece Only" seçeneğini seçin. İkinci okla gösterdiğim alan ise toptan satışta perakende fiyatı görmenizi sağlar."Show Price 1 Piece"
*** Bu arada aynı ürünü farklı fiyatlarla görmeniz mümkün, çünkü burası gittigidiyor mantığında bir çok satıcının dükkanının bulunduğu açık bir pazar.Aşağıda satıcı seçerken nelere dikkat edeceğinizi görebilirsiniz.


 2. Ürünü seçtik ve sepete atma kısmına geldi. Bu aşma kolay direkt sepete atıp ödeme sayfasına geçebilirsiniz. Fakat Satıcı Bilgilerini kontrol etmenizi öneririm. Bildiğiniz gibi Çin' den alışveriş yapıyoruz herşeyin taklidini ve adisini bulmak mümkün. Lakin biz ucuza kaliteli alışveriş yapmak istiyoruz. Bu nedenle satıcı bilgilerinde satıcının aldığı puan önemli hatta ürünün aldığı yıldızda önemli. Aşağıda sağ tarafta gördüğünüz gibi satıcı %95 olumlu geri bildirim almış, buda çok iyi bir oran. Zaten aliexpress satıcılarını kategorilendiriyor (bu iyi satıcı, bu yeni satıcı, vs. gibi) Ürünü alan herkes memnun kalmış. Gördüğünüz gibi 5 yıldız almış:) Sepete atıp diğer adıma geçelim.
 
3. Sepete ekledikten sonra satın almaya geçiyoruz. Sağ üstteki sepete tıklayarak satın al diyebiliriz. Buy All From This Seller dediğimizde aynı satıcından aldığımız ürünleri alabiliriz. Birden fazla satıcıdan ürün aldıysanız en altta Buy All seçeneğini tıklayarak ödeme sayfasına gidebilirsiniz.
4. Aşağıda ki alana kart bilgilerinizi girip Pay Now dediğinizde ödemeniz gerçekleşiyor.

Üye olduk, ürünü aldık şimdide aldığımız ürünün takibinde.
5.  My Orders/ Siparişlerim bölümünden view detail dediğinizde siparişinize giriş yapıyorsunuz. Size bir takip numarası veriyorlar ama şimdiye kadar hiç takip yapmadım. Ortalama 15-20 gün içinde ürün elinize geliyor. Çoğu zaman 10 günü bile bulmuyor. 


4 adımda alım işlemi tamamlanıyor. 
1. adım Place Order- Ürünü aldıktan sonra ödemenin yapılması için 24 saatlik bir zaman veriliyor. Ödeme yapılınca, tedarik ve kargolama süresi başlıyor. 

Kargolama(shipment) yapıldıktan sonra satıcıya göre 30 ila 60 gün arasında bir süre daha işlemeye başlıyor. Verilen sürede ürün elinizde olmazsa anlaşmazlık başlatıyorsunuz ve bundan sonrası aliexpresse kalıyor. Bu bambaşka bir işlem daha sonra nasıl yapıldığını anlatırım ama işleyişi özetleyecek olursam:
Aliexpress satıcı ile irtibata geçiyor, kargo bilgilerini ve kargonun nerede olduğunu sorguluyor, bakıyor ki alıcıya ulaşmamış paranız iade ediliyor. Eğer para iadesinden sonra ürün elinize ulaştıysa bu sefer aynı tutarı tekrar hesabınızdan alıyorlar.

Bu arada ürün sorunsuzca elinize ulaştıktan sonra onaylama yapmanız gerekiyor. Onaylama yapmazsanız satıcıya para aktarılmıyor. Onaylamanız için yine belli bir süre var, bu sürede onaylamazsanız başınıza ne gelir inanın bilmiyorum :)

Umarım bilgilerim açıklayıcı olmuştur, hepinize keyifli ve ucuz alışverişler:)

Hiç yorum yok: