24 Mart 2010 Çarşamba

Maraş'tan Evimize Gelen Lezzetler

Babam işi gereği sürekli şehir şehir dolaşıyor. Bu sefer Kahramanmaraş'taydı.  Gelirken bize bu mamaları getirmiş.


Meşhur Maraş dondurması gelmezse olmazdı. O kadar lezzetli ki, Maraşlılar gerçekten ağzının tadını biliyor. Bizim buralarda satılan Maraş dondurmalarına hiç benzemiyor. Yedikçe yiyesim geldi. Ünlü sözlük wikipedia bakın Maraş dondurmasından nasıl söz etmiş.
Kahramanmaraş dövme dondurması
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kahraman Maraş dövme dondurması Maraşlı Osman Ağa'nın, cinsel gücü artırıcı olarak bilinen "yabani orkide"yi (salep) yaparken tesadüfen keşfettiği tatlıdır. "Sahlepli karsambaç" olarak başlayan tatlı, üç kuşak sonra "Maraş dondurması" olarak tanınmaya başlamıştır. Kahraman Maraş dondurmasının en önemli özelliklerinden biri, keçi sütünden yapılmasıdır.

Yapılışı

Ahır dağının eteklerinden beslenen keçilerin sütü önce bir eksper tarafından kontrol edilir. 90°C sıcaklıkta kaynatılan sütler, mikro organizmalardan arınıdırılır. Daha sonra bu süte önce Ahır dağından toplanan sahlepe şeker katılır. İyice karıştırılan bu karışım, 6-8 saat dinlendikten sonra -6°C derecede soğutulduktan sonra tüketime sunulur.

İçindekiler

İçersinde A, B, C, D ve E grubu vitaminleri ile kalsiyum fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi minerallerde bulunan Kahramanmaraş dövme dondurmasının 100 gr. sade dondurmada 135 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 100 mg. sodyum, 160 mg. potasyum, 0,1 mg. demir, 130 mg. A vitamini, 0,21 mg.E vitamini 0,25 mg. B vitamini ve 0,13 mg. diğer vitaminlerden olduğu tesbit edilmiştir.

Dağıtım

Bugün, Kahramanmaraş dövme ve meyveli dondurma çeşitlerinin, Yaşar Dondurma (Mado), Ferah Dondurma (Edo) ve Kervan Dondurma (Alpedo) kuruluşları tarafından yurt içi ve yurt dışında dağıtımı yapılmaktadır. Kahramanmaraş dondurması, halen A.B.D., Avustralya, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Çin, İngiltere, G.Kore, S. Arabistan, Tunus, Yugoslavya, Kıbrıs, Mısır gibi ülkelere Mado ve Edo tarafından dağıtılmaktadır.


Bu bir yana dondurmayı Mado'dan almış. Yolda gelirken erimesin diye çok iyi bir muhafaza kutusu ve buzlarla birlikte paketlenmiş. Yanına Mado'nun güzel çikolatalarından koymuşlar. Fıstık Ezmelisine bayıldım, sarma baklava tadındaydı. Diğeride sütlü ve fındıklıydı, lezzet olarak klasik çikolata ama ezmeyi tek geçtim:))


10 yorum:

Benhurum dedi ki...

Ooo şekercim afiyet şeker bal olsun inş. olsada yesek valla maraş dondurmasına bayılırım helebirde yerinden gelmişse değmeyin tadına:)) benim içinde ye kurabiyem;)
Ayrıca güzel bilgiler içinde teşekkürler,çok öptm.

Nilgün Komar dedi ki...

ŞEKERİMMMMMMMMMMM GÜNEŞİİİİİİİİMMMMMMMMMMMM.... afiyet bal şeker olsunnnnnnnnnnnnnnnn............

her günün tatlı tatlı olsun... çok söyledin madoya gittiğimde şu fıstık ezmeliyle bir tanışayım bakayım :))))

Yeşim dedi ki...

Ufff harika görünüyorlar. Canım benim afiyetler olsun :) Çok severim dondurmayı.

sergun dedi ki...

ama olmazkiii çok fena canım çekti:))))

Adsız dedi ki...

ooof offfff hamileler görmese balii.
hemen yapılışına göz attım birden ağrı dağınamı gitsem yoksa balkonda keçileremi baksam diye düşündüm:)

Unknown dedi ki...

Maraş dondurması ve fıstık ezmesini görünce aklım cıktı resmen affiyet bal şeker olsun canım sana, valla şanslın :D

icimdeki yolculuk dedi ki...

dondurma hemde maraşş burayada yolla yafu:)

icimdeki yolculuk dedi ki...

dondurma hemde maraşş burayada yolla yafu:)

Adsız dedi ki...

canım gülmek keyifli bir sohbet edip sende modanda 5 i seçmek istersen sayfama beklerim mim değil:)amaç gırgır

Selmatozan dedi ki...

Arkadaşlar bir KAHRAMANMARAŞ'lı olarak sizleri burada misafir edip o güzelim lezzetleri yerinde tattırmak isterdim.. Sadece dondurma ve fıstık ezmesi değil tarhana ve firiğimizden, samsa, sucuk ve bastığımızdan da tatmanızı tavsiye ederim.. Sevgiler..